ENGELSBORG UDSLUSNINGSFÆNGSEL
I Engelsborg Udslusningsfængsel er der gjort plads til et nyt familiehus. Familiehuset har til formål at rumme afsonere, i de sidste måneder af deres afsoning, og deres familier. Udslusningsfængslet er et åbent fængsel, der fungerer som overgang mellem afsoning og samfundsliv. Det nye familiehus er udført som et bofællesskab, hvor afsonere og deres familie deler køkken- og udefaciliteter. Projektet startede med en nedrivning af en eksisterende bygning, som ikke kunne reddes pga. skimmelsvamp-angreb – hvormed muligheden for at bygge et nyt og innovativt familiehus opstod. Familiehuset er opført i træ, hvor bæredygtig- og indeklimahensyn er vægtet højt.
Familiehuset er udført med fokus på at fremstå ikke-institutionel. Det ikke-institutionelle udtryk fremmes ved at huset er skabt i en lille skala, hvor skalaen kan sammenlignes med villahus-typologien. Dette designmæssige greb er med til at forstærke fornemmelsen af det ”almindelige” liv efter løsladelsen og kan fremskynde tilvænningsprocessen.
Projekteringen er udført med referencer fra kollegium arkitekturen, hvor konceptet er egne toilet- og værelsesfaciliteter, hvor stue og køkkenfaciliteter er delt imellem beboerne. Arkitekturens udformning, mere specifikt fællesrummene, skaber rammerne for vigtige resocialiseringsmuligheder i beboernes hverdag.
Jævnfør tankegangen om at fremme familiens muligheder for at komme på ret fode igen, tager indretningen i familiehuset særligt hensyn til dette. Boligerne indeholder værelser med henholdsvis dobbeltseng og køjesenge - nogle af dem med møblerbart areal i stedet for nederste køje, andre med seng både oppe og nede, i tilfælde af søskende. I skabelsen af den hjemlige hygge, er der implementeret gardiner. Derudover har alle boliger deres egen lille terrasse.
Normalisering af hverdagen kommer især til udtryk i det dynamiske uderum samt legepladsen, der indeholder varierede muligheder for bevægelse, og som skal forstærke idéen om det ”almindelige liv” under afsoningstiden – især for de involverede børn. Uderummet forstærker idéen om et sted, hvor hele familien skal kunne føle sig hjemme.
I forlængelse af den hjemlige, ikke-institutionelle stemning, der ønskes at skabe, er der benyttet varme overfladematerialer i træ. Sammen med sedum på tagfladen tilføjes der ydermere et roligt udtryk til det lille hus.
Rolle: Totalrådgiver
Bygherre: Kriminalforsorgen Hovedstaden
Beliggenhed: Kongens Lyngby, Danmark
Bygningsareal: 350 kvm
Status/Årstal: Udført 2023
Samarbejdspartnere: Viborg Ingeniørerne A/S, Byggeselskabet Paulsen