EN NY TYPE PARKERINGSHUS

Ørestaden trænger til et strejf af noget særligt – en livlig atmosfære og en attraktion, der for alvor får trukket noget aktivitet til området. Netop denne vision er grundlaget for Alex Poulsen Arkitekters bud på det nye parkeringshus i Ørestad Syd – hvor vores mangeårige tradition for at skabe samfundspositive bygningsværker kan aflæses.

Løsningsforslaget til By & Havns konkurrenceoplæg er designet med henblik på at udvikle og nytænke parkeringshusets egentlige arkitektur. Forslaget tager udgangspunkt i Ørestadens potentiale for at skabe et cykelcentrum, med afsæt i Amagers mange eksisterende cykelruter, hvoraf et fysisk rum for cykelentusiaster, professionelle som almene, vil kunne fungere som samlingspunkt.  

 

ARKITEKTUREN

Amagers nye bjerg - Col d´Amar, forener på sikker vis gående, cyklende og kørende trafikanter. Huset er programmeret med 210 parkeringspladser og tosporede kørselsarealer, cykelparkeringspladser og et ensrettet cykelloop samt aktive stue- og tagetager.

Cykelloopet, den særlige attraktion der også agerer husets facade, er udarbejdet som en spiral op igennem parkeringshuset. Cykelloopet starter og slutter ved terræn. Cykelloopet slår sløjfe i start- og slutområdet, hvor det som cykellist er muligt at tage flere ture op igennem huset.

Parkeringshuset er opbygget som et betonhus, bestående af betonsøjler og kompositdæk. Cykelramperne udarbejdes i stål, hvoraf disse spænder i samme udstrækning som betondækkene og varierer i hældning og længde op og ned igennem loopet. I midten af p-huset, mellem de to trappekerner, indarbejdes et atrium for at sikre dagslys i bygningens indre, samt bedre forhold for brandventilation og røgudluftning.

Med bæredygtighed for øje, er demonterbare betonelementer, som primær konstruktion, valgt aktivt til i projektet. Grundlaget for det aktive valg, som strider imod konkurrenceoplægget, bunder i overvejelser med hensyn til parkeringshusets primære funktion, hvilket udgøres af parkerings- og kørselsramper. Funktionen af huset udgør både strukturelt og partikulært hårdt slid samt forskelligartede laster i bevægelse – i dette tilfælde mener tegnestuen at en konstruktion i beton er mest passende i forhold til holdbarhed og vedligehold af huset.

Det er kontrasten mellem det rå betonhus og den legende cykelspiral, der gør huset til et unikt arkitektonisk stykke arkitektur i Ørestaden, hvor husets karakter og særlige udtryk netop skabes af husets funktion – og ikke blot er en tilfældig facade, der alene er skabt af et æstetisk formål.

 

Visualiseringer udarbejdet af; SoMA Visuals
Plan, opstalt og diagram udarbejdet af; Alex Poulsen Arkitekter