SØNDER OMME FÆNGSEL

Sdr. Omme Fængsel er et nyt lukket fængsel med en kapacitet på 200 indsatte. Det bliver opført tilstødende et eksisterende, åbent fængsel, bygget i 1933, der har kapacitet til 222 indsatte.
Det nye fængsel er designet ud fra flere parametre som tilgodeser et godt arbejdsmiljø for fængselspersonale, samt gode muligheder for beskæftigelse og fritidsaktiviteter for de indsatte. Byggeriets konstruktioner og materialer er valgt omhyggeligt med henblik på sikkerhed og robusthed samt at begrænse drifts- og vedligeholdelsesomkostninger mest muligt. Når det nye lukkede afsnit bliver taget i brug, bliver Sdr. Omme fængsel det største fængsel i Danmark målt på kapacitet.

Fængslets placering i det smukke hede-landskab og dets biodiversitet, er i videst muligt omfang blevet en integreret del af designet og landskabets bearbejdning. Hjemmehørende beplantning, levende hegn/afskærmning, bygningens fremtræden og farveskalaen er gennemtænkt som en helhed, for at højne den sanselige kvalitet og stimuli for både indsatte og personale, indenfor den sikrede perimeter.

Som en del af fængselsdesignet er der især fokuseret på effektiv wayfinding via skiltning, der skal optimere den enkeltes evne til at navigere i fængslet. Det indebærer både de besøgende, de indsatte men også de ansatte, således de lettere kan få et overblik over fængselsafsnittene. I skiltedesignet er der benyttet farvekategorisering samt variation i tekststørrelse, hvilket gør det nemt og hurtigt for de ansatte at aflæse brugbare informationer, og således understøtter naturlige men betryggende bevægelser.

Fængslets design, nærhed og visuel åbenhed af forskellige fælles funktioner bidrager til et sundt arbejdsmiljø for de ansatte, og er samtidigt med til at sikre et fundament til relationen mellem medarbejdere og indsatte – en afgørende faktor i fængslets dynamiske sikkerhed.

Der er lagt vægt på at skabe rammerne for normaliserende aktiviteter i både hvad der angår beskæftigelse (i form af værksteder, behandlings- og undervisningsfaciliteter) samt fritidsaktiviteter (i form af fælles arealer til forsamling, religion og både indendørs og udendørs idrætsfaciliteter). Disse muligheder skal være med til at fremme de indsattes motivation og selvsikkerhed til succesfuldt at blive integreret i samfundet efter endt afsoningstid.

 

Rolle: Totalrådgiver/Arkitekt

Bygherre: Kriminalforsorgen

Beliggenhed: Kastrup, Danmark

Bygningsareal: 20.000 kvm

Status/Årstal: Under opførelse 2023-2029

Samarbejdspartnere: Viborg Ingeniørerne A/S, Bara Land, COWI/Rambøll